Deel

Bemesting

Check aardappelen op lichte grond op mangaangebrek

Zodra de aardappelen in de rij elkaar raken, kan het gewas wat lichter kleuren. Dat komt vooral voor op de zeer lichte zavelgronden met een hoge pH (kalkrijk), zeker onder droge omstandigheden. Vaak duidt dit op mangaangebrek.

aardappel met mangaangebrek.png

Mangaan (Mn) is weinig mobiel in de plant. Bij gebrek vindt weinig tot geen herverdeling plaats. Gebreksverschijnselen zijn daarom meestal zichtbaar in de jongste bladeren. De topbladeren kleuren bleekgroen, zijn slap en samengevouwen. Na enkele dagen verschijnen zwarte stipjes langs de hoofdnerven.

Omdat mangaan zo immobiel is, zal nieuw blad dat ontstaat na een bladbemesting, niet profiteren van de toegediende mangaan. Daarom kunt u bij een aanhoudend mangaangebrek het best een bladbemesting meerdere keren uitvoeren.

Meerdere mogelijkheden
Voor een mangaanbemesting kunt u kiezen uit verschillende formuleringen, onder andere

  • 1-2 l/ha Mangaannitraat (100 gr/liter)
  • 0,5-1 l/ha Top Trace mangaannitraat
  • 0,25-0,50 l/ha Mantrac Pro
  • Ook circa 5 kg/ha Epso Microtop is een optie, u voert daarmee naast mangaan ook magnesium, borium en zwavel aan.

Mancozeb bevat Mn
Voert u phytophthora-bestrijdingen uit met mancozeb-houdende middelen, dan is het niet nodig om een aparte bladvoeding met mangaan te geven. Mancozeb is namelijk opgebouwd uit onder meer mangaan. Mancozeb-bevattende middelen zijn o.a. Curzate M, Valbon, Unikat Pro en Canvas.

Belang mangaan voor gewas
Mangaan (Mn) activeert enzymen die een rol spelen bij onder andere ademhaling, fotosynthese, vorming van eiwitten en bladgroen. Ook speelt het spoorelement een rol bij de omzetting van nitraat naar amino-verbindingen. Bij mangaangebrek heeft de aardappelplant daarom een hoger nitraatgehalte.

Bron: Delphy, OCI Agro

Gerelateerde artikelen

Ontvang de NutriNorm nieuwsbrief met actuele kennis over bemesting
  •  *
  •  *
  •  *
Ontvang de NutriNorm nieuwsbrief met actuele kennis over bemesting